Anses både av skottar så väl som konnässörer vara whiskyns vagga. Organisationen Scotch Malt Whisky Society indelar destillaten utifrån vilken flod som destilleriet tar sitt vatten till prouktionen. Whiskyn som tillverkas har i de flesta fall en ren och frisk smak och kännaren märker som regel en särpräglad doft av ljung. Speyside Brukar räknas som en egen Whiskyregion trots att området geografiskt till stor del tillhör Highland detta på grund av att den största delen av Skotsk Whisky produceras här. Destillerierna ligger tätt längs floderna vilka kan nämnas, Spey, Fiddich, Deveron och Lossie. Speysidewhisky räknas av många som den mest eleganta. Kan vara mer eller mindre söta men en ren och tydlig fruktighet är utmärkande. Doften påminner ibland om honung. Cragganmore, Glenfiddich, The Macallan och Glenlivet är några av många från Speyside producerade favoriter. Cragganmore en av de sex klassikerna, Glenfiddich som känns igen av alla som någon gång tittat över det dyrare sortimentet på taxfreen. Macallan som av många whiskyexperter anses vara den fulländade whiskyn och sist men inte minst Glenlivet som producerar över 4 miljoner flaskor om året för trugande spekulanter!
Destilleriet Tomatin grundades 1887 och klarade sig igenom historien fram till 1995 då verksamheten gick i konkurs. I samband med konkursen såldes verksamheten till japanska storföretaget Takara & Okura vilket medfört att Tomatin numera är mest känt för sin hitechprofil och storskaliga produktion. Whiskyn har en torvig och intensiv smak med ett pepprigt avslut. Doften är sötaktig och har nyanser av karamell.
Mitt i Speyside finns den lilla staden Advie. Mellan 1958 och 1960 grundades här destilleriet The Tormore. Då destilleriet är med Skotska mått nytt så är det givetvis också i förhållandet modernt. Whiskyn som tillverkas köps förutom små mängder upp av oberoende buteljerare men den lilla del som säljs under egen etikett är väl värd att prova. Den 5 yo har en mycket angenäm fyllighet med klara inslag av malt och frukt. Doften är mjuk och tanken går till gräs.
Destilleriet Macallans är beläget vid stranden av floden Spey i närheten av Aberlour. Destilleriet grundades 1824. Till skillnad från skotsk whisky i övrigt avnänder destilleriet inte torv i något steg av produktionen. Ett flertal innovationer som bl a innefattar val av korn gör att destillaten får en unik smak och arom. Whiskyn har en kryddig och maltig doft. Smaken är bestämd med inslag av frukt och nejlika.
Destilleriets grundare hette från början John Gow. Han bytte sedemera efternamn till Smith. Nämde man flyttade 1750 till Glenlivet där han bestämde sig för att tillverka whisky illegalt. Det tog fram till 1824 innan destilleriets officiella licens kom att gälla. Namnet Glenlivet kom efter långa och hårda strider i domstolar att bli exklusivt för destilleriet år 1880. Efter detta kan andra destillerier från samma region endast använda namnet Glenlivet som ändelse till annat namn. Whiskyn har en utpräglad doft av sötma, sherry och malt. Smaken är mjuk och rund med inslag av frukt och rök.
Destilleriet Glenrothes grundades 1878 och dess första utgåva kom först 1887. Destilleriet genomled 1922 en stor eldsvåda som destruerade så mycket som 800 000 liter whisky. Dagens tillverkning bygger till stor del på att den ingår i kända blends, de mest kända i Sverige kanske Famouse Grouse och Cutty Sark. Hos kännaren är Glenrothes en uppskattad single malt med en ljus och trevlig fruktig smak balanserad på citrus och ingefära.
Destilleriet strathisla hette från början Milltown. Största delen av dagens tillverkning går till produktionen av Chivas Regal. Som single malt har Strathisla ett brett mönster av dofter och smaker som domineras av chocklad, sherry respektive aningen konjaksnyanser.
Destilleriet Speyburn grundades samma år drottning Victoria firade sextioårsdagen som regent. I samband med firandet av högtidsdagen utlystes en tävling gällande alla storbrittaniens destillerier. Anledningen till att tävlingen utlystes var att hitta en lämplig dryck för högtiden. Speyburn klarade att tillverka den volym som krävdes för deltagande trots att företaget knappt kommit på fötter. År 1968 tvingades verksamheten att lägga ner och öppnades först igen 1990. Whiskyn har en torr doft med inslag av ljung. Smaken har en viss honungssötma och inslag av humle.
År 1823 grundade John Gordon Företaget Mortlach. Från början tillverkade man inte whisky utan öl och det framgår inte helt tydligt när övergången till tillverkning av whisky slutligen kom till stånd. Under 1964 totalrenoverades anläggningen men de gamla destillationsapparaterna behölls. Whiskyn och då fram för allt den 15 åriga versionen har en lätt fruktig ton med inslag av rök. Smaken mild med nyanser av vanilj och karamell.
I likhet med ovan nämnda Mannochmore så är även Mltonduff beläget i Morayshire. Destilleriet ligger i närheten av ruiner från Pluscardenklostret som dateras till 1200-talet. Historien förtäljer att munkarna i klostret tycks ha tillverkat ett ljust öl av mycket hög kvalitet. Destilleriet använder idag samma källa för vatten som munkarna gjort 800 år tidigare. Whiskyn doft är intensivt fruktig och har inslag av malt. Smaken är initierat söt men avslutas oväntat av en framträdande beskhet.
John Duff som tidigare grundat både Benriach och Glenlossie startade 1894 Longmorn. Destilleriet såldes sedemera till James Grant och 1979 slogs destilleriet ihop med Glen Grant och bildade Glenlivet Distillers. Whiskyn har en rund och klar doft av sherry och malt. Smaken är aningen sör med inslag av nötter och torv.
Destilleriet Linkwood bär namn efter en mindre herrgård i närheten av Elgin. Destilleriet grundades 1821 av en man vid namn Peter Brown och redan 1835 tillverkade destilleriet bortemot 90000 liter single malt. Siffror som tiden viket destilleri som helst skulle ha varit mycket nöjda med. Whiskyn från destilleriet och då främst 12 yo har dofter som påminner om banan och sherry. Smaken domineras av karamell och äpple som biter av i ett beskt avslut.
Namnet "cnoc-an-dhu" betyder den mörka höjden. Namnet kommer troligen av att destilleriet byggdes på en höjd utefter floden Spey. Knockando är det viktigaste destillatet i blenden J&B. Destilleriet har ingen generell lagringstid utan alla ekfat kontrolleras separat. Just detta är anledningen till att alla tappningar single malt har utskrivet destilleringsdatum och slutlagringsdatum på etiketten. Whiskyn och då framför allt 12 yo har en kryddig och behaglig doft. Smaken är väl balanserad mellan toner av rök, kaffe och trä.
Destilleriet Inchgower är troligen idag mest känd för produktion av destillat som brukas i tillverkningen av Bell´s. Destilleriet har en lång och brokig historia från grundandet 1871 men platsen för anläggningen är den samma lokaliserad utefter floden Spey.
Som single malt har Inchgower och då speciellt 12 yo en fylligt söt smak med torrt avslut. Som flertalet kustnära destillerier finns även en viss ton av sälta.
Destilleriets ursprungsnamn var Mills of Rothes vilket fritt översatt betyder Rothes Kvarnar. Destilleriet har sedan starten varit kända för högkvalitativ whiskytillverkning och så är fallet även nu. Destilleriet ägs idag av storkoncernen Diageo och merparten av produktionen hemfaller till blendedtillverkning. Den lilla del av produktionen som introduceras som single malt är väl värd att prova då dess doft innehåller toner av trä, nötter och läder. Smaken är distinkt söt med ett väl avvägt avslut av rökton.
Är ett mycket gammalt destilleri och grundandet skedde så tidigt som 1798. Tyvärr tvingades destilleriet stänga 1968 efter mer än tvåhundra års produktion. Glen Garioch återinvigdes 1973 och därefter produceras numera en delikat whisky med kraftiga röktoner och inslag av kryddor.
Destilleriet grundades 1826 och namnet kommer från den bäck som korsar destilleriets tomt. Till skillnad från många andra destillerier så har tiden hos Glendronach i det närmaste stått still. Ytterst lite av den gamla utrustningen och metoder för tillverkning har ändrats. Glendronach 15 yo har en exklusiv doft med toner av sherry, kryddor och rök. Smaken är njuk och behaglig och toner från lagring på sherryfat betydande.
I byn Rothes har sedan 1840 familjen Grant ägnat sig åt legal whiskytillverkning. Historien förtäljer att familjen Grant från början mer ägnat sig åt illegal tillverkning av de gångbara destillaten. James Grant och hans lillebror John Glen startade nu ett segertåg där destilleriet i omgångar expanderat och utökat sina försäljningsframgångar. Idag finns som exempel en avdelning endast för besökare som har över trettiotusen besök årligen. Whiskyn har en särpräglad doft av korn och maltarom och smaken är livligt intensiv med torrt avslut.
Destilleriet Glenburgie är troligen bland de älsta destillerierna i Speyside. Destilleriet grundades 1810 och döptes från start till Kilnfat av sin grundare William Paul. Anläggningen är belägen i närheten av Forres några stenkast från slottet Burgies. Den största delen av produktionen idag går till blendedtillverkning och då i första hand för koncernens egen Ballantine´s. Single malt från Glenburgie har en angenäm doft av hasselnötter och endast en lätt rökton. Smaken är kryddig och finsmakare påtalar ofta nyanser av lakrits.
Glen Moray ingår idag i Glenlivet Destillery men verksamheten bedrivs av ättlingarna till Roderick Macdonald och Alexander Muir som grundade anläggningen 1897. Whiskyn som produceras lagras till största delen på ekfat som tidigare lagrat vitt vin. Faten lagras dessutom i speciella källare med golv av torv och grus. Malten rostas enligt tradition med både kol och torv.
Whiskyn är lätt och mjuk i doften . Smaken avrundas med lätta toner av torv.
Destilleriet Glenlossie grundades 1876 av en man vid namn John Duff. Destillaten från Glenlossie lagras på fat som tidigare lagrat bourbon och anses därför vara ett perfekt destillat för blendedtillverkning. Som single malt har Glenlossie en relativt söt smak med inslag av russin och frukt. Doften har en lätt fruktig ton med inslag av rök.
William Grant etablerade 1887 ett destilleri som fick namnet efter den herrgård som verksamheten etablerades i. Destilleriet utrustades med begagnad utrustning från bland annat Cardhu och produktionen var under ganska lång tid inriktad på blendedtillverkning. Först efter andra världskriget började man att introducera single malt under namnet Glenfiddich. Glenfiddich single malt har en utmärkande doft av äpple och päron mixat med en lätt rökton. Smaken växlas på ett behagfullt sätt mellan söta och torra nyanser.
Glenfarclas destilleri är ett av Skottlands äldsta och grundades redan 1836. Namnet Glenfarclas kommer från Gaeliskan och betyder"den gröna betesmarkens dal". Glenfarclas har troligen den största destilleringsapparaten i Speyside. John Grant köpte upp företaget från grundaren Robert Hay 1865 och sonen George tog så småningom över. Tyvärr blev sonens liv kort och hans fru fick ta över verksamheten vilket få kvinnor tidigare gjort. Destilleriet finns forfarande i familjen Grants ägande vilket idag är ovanligt. Whiskyn har en markant rökton med inslag av sherry (lagrad på sherryfat) och anses som kradtfull och bestämd i sin framtoning.
Destilleriet Glen Elgin anses vara ett av Skottlands viktigaste destillerier av single malt. Företaget grundades 1898 men ägs idag av Diageogruppen. Whiskyn från Glen Elgin används till stor del i blendedtillverkning och då speciellt till blandningen av White Horse. Den single malt som finns på marknaden kännetecknas av intensiva dofter och smaker innehållande fruktighet, sötma och röktoner.
Staden Dufftown inkluderar idag så många som sju destillerier. Man brukar jämföra Dufftown med Rom som byggdes på sju kullar och mena att Dufftown byggdess på sju destillerier. Destillerierna som idag representeras i Dufftown är destilleriet med samma namn, Glennfiddich, Glendullan, Kininvie, Mortlach och slutligen Balavenie. Destilleriet Dufftown grundades 1887 och initialt producerades single malt för konsument. Idag går största delen till blendedproduktion. Single malt från Dufftown har en mycket angenäm smak av frukt och ett nyanserat avslut av lätt rökton.
Destilleriet Dalwhinnie grundades 1898 i ett otillgängligt bergsområde i närhet till bäcken Allt-an-Sluic omgärdat av torvmossar.
Destilleriet döptes först till Strathspey för att senare få namnet Dalwhinnie. Lokaliseringen av destilleriet var inte bara otillgänglig utan också den högsta i skottland då det är beläget på 300 meters höjd.
Dalwhinnie erbjuder idag både årgångswhisky såväl som cask strenght. Whiskyn är len med en fruktig och relativt söt smak.
Destilleriet Cragganmore grundades 1869. Grundaren John Smith valde att uppföra byggnaderna i basaltsten från berget Craggan vilket också namnet på destilleriet kommer ifrån. Placeringen av det nygrundade destilleriet hade redan från början fördelen av att kunna expediera sina produkter via järnväg viket då var helt nytt. Cragganmore betecknas som en av de sex klassikerna och en del av förklaringen kan komma ifrån de speciellt formade spritpannor som whiskyn destilleras i. Whiskyn har en mjuk och nyanserad doft med inslag av malt och torv. Smaken är torr, komplex med fruktigt inslag och ett markant rökigt avslut.
Destilleriet Cardhu grundades av John Cumming 1824. Vid hans död övertog hans fru Ellen och så småningom hans svärdotter Elisabeth produktionen. De två inte bara klarade att hålla produktionen igång utan ökade både produktionsvolym och erkännande. Det är möjligt att dessa två kvinnor kan vara bland de första kvinnliga destillers som lämnat avtryck i historien. Destilleriet såldes till John Walker 1893. Allt vatten som brukas vid destilleriet filtreras genom torv och granit vilket ger produkterna en för märket speciell karaktär. Den tolvåriga versionen som ses på bilden karraktäriseras av formen på flaskan som kopierats från 1800-talets karaffer. Smaken är fruktig och välbalanserad. Doften påminner om malt och torv.
Peter Macinzie grundade 1826 destilleriet i närheten av berget med samma namn. Den whisky som tillverkas går till största delen till blendedindustrin men destilleriet ståtar även med några riktigt bra single malt. Att nämna är Connoisseurs Choice 73 och Signatory Vintage 85. Smaken är fyllig med inslag av torv och ett mycket torrt avslut.
Benromach grundades 1898 och hamnade relativt snart i ekonomiska svårigheter vilket i sin tur ledde till en mängd ägarbyten och därvid ytterligare svårigheter. Destilleriet stängde så småningom och öppnades först åter på sin 100 årsdag 1998 och ägs nu av Gordon&Macphail , Englands största oberoende buteljerare. Efter nyöppningen har verksamheten fungerat bra. Destilleriet är beläget i Forres med närhet till floden Findhorn. Whiskyn som produceras har en behaglig doft med inslag av kanel och torkad frukt. Smaken är däremot stark och kraftfull och benämns av kännaren som kryddig.
Ett av de viktigaste destillerierna vid Lossiefloden ligger mellan Elgin och den lilla byn Rothes. Benriach grundades 1897 och växte snabbt under den period som single malt ökade i efterfrågan. Efter några års glansdagar stängdes slutligen destilleriet 1903 och öppnades sedan inte för än 1965. Då Benriach av blenders ansågs som utmärkt för blendedproduktion började hjulen åter att snurra. Single Malt sortimentet kännetecknas av en mild, söt och exklusiv smak med inslag av frukt och honung.
Namnet Balvenie är taget från ett gammalt slott i omedelbar närhet till destilleriet. Platsen är Dufftown Keith och ligger i Banffshire. Balvenie grundades 1892 av William Grant under namnet Glen Gordon som ett led i att möta efterfrågan på den allt populärare Glenfiddich. Sortimentet av single malt är välstrukturerad med dofter av rök och trä. Smaken är mjuk och balanserad med visst inslag av sötma.sämre.
Destilleriet grundades 1895 i ett område nära Keith. Företaget köptes 1923 av Dewar och fram till 70-talet får destilleriet betecknas som litet då endast två destillationsapparater fanns att tillgå. En stor renovering resulterade då i fler destilleringsapparater och ökad produktion. Aultmore har en rund och fylligt fruktig smak och doften leder till torv.
Destilleriet Ardmore ligger i Kennethmont, Aberdeenshire. William Teacher grundade destilleriet 1891 och vid hans död tog barn och barnbarn över verksamheten. Whiskyn som tillverkas har toner av trä och rök men relativt lätt och kryddig smak.
Destilleriet Aberlour grundades 1879 av en man med namnet James Flemming. Placeringen av destilleriet förlades till Kilwinnie beläget mitt i regionen Speyside. Inledningen för det lilla företaget var överlag relativt knackig men krafttag i form av moderinisering och utveckling av nya metoder gjorde att överlevnaden kunde säkras. Några av innovationerna för utvecklingen av whiskyn var lagring på sherryfat och speciellt kornval. Whiskyn har en uppenbart maltig doft med inslag av sötma och rök. Smaken är mjuk och behaglig.