Islay är den mest karaktäristiska skotska Whiskyn. I Stort sett alla rökiga whiskysorter kommer härifrån och torv är ett viktigt inslag i tillverkningen. Salt, tång och tjära är dofter och smaker som är mer regel än undantag. Många kännare anser att detta är whisky som inte faller nybörjaren i smaken men sanningen är att Islay (ajla) producerar whisky som älskas eller hatas, oavsett om konsumenten är nybörjare eller ej. Många kända whiskysorter kommer från ön Islay. Historiskt sett var under många år Islay fredat från brittiska kronans skatter vilket medförde att den lilla ön blev ett mecka för whiskyproduktion. Så många som 35, kanske fler destillerier har verkat på Islay. Idag återstår endast en bråkdel av dessa men dessa går inte av för hackor. Kanske är det här den bästa och mest komplexa whiskyn i världen. Som exempel kan nämnas Ardbeg som ansetts vara så tung och komplex att destilleriet vid några tillfällen varit tvugna att lägga ner då kunderna varit för få. På senare år har Ardbeg slutligen fått ett genombrott och idag finns drycken världen över. Inom Sverige har intresset för whisky ökat markant och så även intresset för Islays tungviktare. Bowmore, Lagavulin, Laphroaig, är ytterligare några välkända och hos många svenska whiskyfantaster oumbärliga drycker.
Destilleriet grundades 1820 vid en havsvik på öns södra kust. Namnet betyder på gaeliska orten vid sluttningen. Grundarna var bröderna Donald och Alec Johnston vars far grundade destilleriet Lagavulin som endast ligger några hundra meter bort. Destilleriet har byggts om och moderinserats i omgångar men vissa delar av den ursprungliga verksamheten är fortsatt i drift. Kornet rostas i en blandning av torv och mossa vilket sätter en rejäl rökton i doft och smak. Havets salter gör även det ett stort atribut för den slutliga produkten.
Området som destilleriet Lagavulin och även Laphroaig tillhör sägs ha varit gömställe för illegala destillerier sedan mitten av 1700-talet. Whiskyn har en särpräglad torvton och smaken är stark med influenser av torv, jod och salt. Denna 16 yo whisky är en av pubathomes topp tio val!
Caol Ila ligger på Islayöns västra kust och har en lång och relativt brokig historia. Destilleriet grundades 1846 i närheten av Loch Nam Bam. Efter ett antal ägarbyten så revs de ursprungliga anläggningarna 1927 för att bygga nya och större lokaler. I samband med att nybuggnationen tillkom så investerades även i en ny och modern destillationsapparat vilken senare visade sig ge ett helt annorlunda utseende på destillatet i jämförelse med tidigare. Destillate blev nämligen mycket ljusare. Whiskyn har en stark doft av torv och jord. Smaken är distinkt salt, torr med inslag av frukt. Caol Ila producerar även varianter av mycket lång lagring. Väl värd att nämna är Vintage 81, lagrad på gamla fat i en alkoholhalt av närmare 64%!
Destilleriet med samma namn är beläget vid kusten i närhet av Loch Indaal. Ursprungligen grundades destilleriet 1881 av bröderna Harvey som tidigare gjort sig ett namn inom likörindustrin. Efter en rad ägarbyten så tvingades destilleriet att stänga 1994. Under 2001 startades verksamheten upp igen tack vare en grupp av affärsmän och den väl kände "master blender" Jim McEvan. Destilleriets whisky har för området en mild och relativt diskret torvton och smaken har en mycket salt karaktär som i många kretar ändå bedöms som elegant.
Destilleriet Bowmore är ett av de äldsta destillerierna på Islay. År 1779 grundades destilleriet av köpmannen John Simon. Ett fåtal ägarbyten viket det senaste 1963(Morrison) har borgat för stabilitet. Enda egentliga krisen skulle kunna vara att destilleriet under perioden mellan första och andra världskriget konfiskerades av brittiska flygvapnet! Whiskyn har en tydlig doft och smak av hav, sälta och tydlig rökton som enligt kännare harmoniserar bättre än vissa närliggande konkurrenter.
Destilleriet Ardbeg grundades 1794 men produktionen kom inte igång för än drygt tjugo år senare. Anledningen till att 1794 figurerar i handlingarna är att det var det år som John MacDougall gjorde sin ansökan om licens för tillverkning av whisky. Destilleriet blev kvar i familjens ägo fram till 1977 då en turbulent tid med mängder av ägarbyten och mer eller mindre bra ekonomi fick styra. Sista uppköparen (Glenmorangie) lyckades dock vända trenden och åter öka intresset för denna unika whisky. Ardbeg anses av många som för mycket komplex i doft och smak och den torviga och ytterst kraftiga röktonen kräver också sin betraktare. Trots detta har Ardbeg en stor skara av anhängare där även Pub @ Home ingår.
pubenhemma.se
—————