Innefattar som namnet antyder. Alla öar i de skotska regionerna förutom Islay, det vill säga, Skye, Mull, Orkney och Jura. Öarnas whiskysorter varierar i karaktär men har ändå en gemensamhet i rökighet och lite oljig smak.
Talisker torde vara den mest välkända av Islands alla sorter. Talisker omnämns som bekant även som en av skottlands sex klassiker! Islay of Jura, Ledaig och Highland Park som hos de flesta whiskyälskare stötts och blötts har även hos oss svenskar blivit något av självklarheter i whiskyskåpet.
Destilleriet Tobermory har sedan grundandet 1798 haft en besvärlig historia. Ägarbyten och produktionsstopp var mer regel än undantag fram tills 1928 då destilleriet tvingades stänga på obestämd framtid. Stängningen här berodde till största delen på amerikanska förbudstiden vilket omöjligjorde export till USA. Först 1972 öppnade åter destilleriet men bara fåtalet år senare så stannade åter hjulen. Produktionen upphörde helt under perioden från 1975 fram till och med 1990. Ett lamt försök till öppning skedde under 1990 men lades snabbt på is. Först 1993 köptes destilleriet av Burn Stewart Destillery och efter detta verkar hjulen ha kommit igång. Tobermory har en distinkt rökton men anses av de flesta kännare trots allt vara en behagfullt lätt whisky.
Ön Skye gömmer en historia av klanstyre och folkvandringar men idag är troligen ön mest känd för whiskyn Talisker. Utrycket "skyes champagne" lär vara påkommet av en köpman redan på 1500-talet vilket kan verka lite konstigt då destilleriet Talisker grundades först 1830 och att produktionen startade först tretton år senare. Några ägarbyten har skett under årens lopp men destilleriet har klarat förändringarna relativt bra. Dock fick en stor brand destilleriet att upphöra 1960 och återuppbyggnaden lät vänta på sig fram till 1972. Whiskyn är ett spektrum av smak och doft och rubriceras som en av de sex klassikerna.
Scapa Flow som under första och andra världskrigen blev mest känd som en av de större brittiska flottbaserna har även ett högst betydande destilleri. Scapa grundades 1885 av John Townsend som tidigare varit master blender i Speyside. Byggnationen var på den tiden mycket morden och destilleriet beskrevs ofta som litet men mest komplett. Under 1960-talet började dock marknaden att svikta och eran tog slut 1994 då destilleriet tvingades att stänga.
Portarna slogs upp igen 2004. Whiskyn saknar alla nyanser som vanligtvis utmärker tillverkning av whisky i närhet till havet. Whiskyn erbjuder dofter och smaker av chocklad, frukt och vanilj vilket osöt leder drycken till ett utmärkt val för apertif.
Ön Isle of Jura har endast en by vid namn Craighouse. Namnet betyder på gaeliska hjortarnas ö vilket kommer sig av att ön har en stor population av hjort. Destilleriet grundades någon gång på senare delen av 1700-talet men tillverkning av destillat lär ha förekommit redan i slutet på 1600-talet. Whiskytillverkningen upphörde under 1900-talet då den ekonomiska utvecklingen gjorde att öns innevånare minskade radikalt. Destilleriet stod sedan overksamt fram till 1970-talet då produktionen återupptogs. 1974, närmare bestämt 27 Maj släpptes den första flaskan av Isle of Jura pure malt 10 yo. Samma tappning fick 1991 pris vid International Wine & Spirit Competition. Whiskyn är mjuk med lätta toner av torv och kan i vissa fall förväxlas med norra högländernas destillat.
Perioden av illegal destillering hade inte speciellt svårt att sprida sig till otillgängliga platser. Ett enkelt svar är troligen att den illegala produktionen gärna etablerade sig på svåråtkommliga platser just av den anledningen att detta skapade större säkerhet från kontrollerande skattmasar. Även Orkneyöarna blev ett tillhåll för illegal whiskytillverkning och det är ur denna tillverkning som Highland Park så småningom växt fram. Själva destilleriet grundades 1795 i Kirkwall men historien förtäljer att destillering skett på platsen långt tidigare. Troligen är det endast ett flertal destillerier i Skottland som kan ta upp kampen om traditionsbunden tllverkning och även om så är fallet så är det Highland Park som nämns.Whiskyn som tillverkas är kratig och robust med många inslag av hav och torv.
Mellan Kintyrehalvön och skotska kusten finns Arran. Platsen kallas gråsälens hemland och är känd för sina små pittoreska bya. Öns enda destilleri grundades så sent som 1995 och inriktningen går mot destillat av lätt och söt karaktär. Med en alkoholhalt om 43% står sig Arran single Malt riktigt bra med en torr smak och inslag av karamell. Doften är frisk med ton av rökt torv.