Campbeltown ofta kallad whiskyns huvudstad är numera en av de mindre whiskyregionerna. Whiskyn härifrån har en mogen, fyllig och kraftfull smak med fin fatkaraktär och god rökighet. Mest kända för oss svenskar är troligen Springbank och Glen Scotia. För alla er som inte provat någon whisky från Campbeltown så kan detta vara ett alternativ för Dig som vill känna av rökighet utan att uppnå de smakexplosioner som kan vara skrämmande med exempelvis Islaywhiskyn. Whiskyn från Campbeltown är nog så komplex för den "lagom" lagde.
Bröderna Archibald och John Mitchell grundade 1828 Springbank destilleri från resterna av ett nedlagt illegalt destilleri. Idag är Springbank det enda nuvarande familjeägda destilleriet i Campbeltown. Sortimentet från Springbank är exklusivt och i vissa fall svårt att finna även för den mest luttrade samlare. Som exempel kan nämnas Da Mhile Organic Springbank 1992 och den om möjligt ännu mer sällsynta Lombard 1962. Springbank har också gjort sitt namn på de lagringar som utförs på speciella ekfat. Ett exempel på denna specialitet är Springbank 12 yo Rum Cask med en alkoholstyrka på hela 54,6 %. Springbank är det enda skotska destilleri som brukar samma destillationsapparater till två olika sorters whisky. Utrustningen används även till Longrow.
Familjedestilleriet Springbank producerar bland annat Longrow. Longrow är väl värd att nämna för de konnässörer som normalt förespråkar Islaywhiskyns tunga och rökiga avslut. Longrow påminner i stort om den samma då doften är distinkt rökig och smaken torr och kraftfull.
Glen Scotia är en av för närvarande tre destillerier som är verksamma i Campbeltown. Destilleriet grundades 1832 och såldes vidare 1919. Efter försäljningen genomled destilleriet en turbulent tid och stängdes även under en lång tid för att återuppstå först 1933. Ett stort steg framåt togs 1996 då Loch Lomond Destillery Co tog över verksamheten. Whiskyn som serveras är blommig och fruktig med ett kraftfullt avslut av hav och torv.