Vi är inte lata - Vi är energisnåla!

VETEÖL

Veteöl är ett överjäst öl där malten förutom korn även innehåller en stor andel vete. Andelen av tillsatt vete varierar men kan hos vissa tillverkare vara så hög som 50%. Tysk veteöl lyder under "reinheitsgebot" och får därför endast innehålla smaksättning av humle vilket inte är fallet med exempelvis belgisk veteöl vilket vi kommer till lite senare. Det tyska veteölet indelas i "mit Hefe" vilket betyder att ölet är ofiltrerat och därmed grumligt. När ölet filtrerats så kallas det "kristall". De två största producenterna av veteöl torde vara Tyskland och Belgien, och precis som nämndes tidigare så skiljer en hel del mellan dessa öl. I Belgien lyder inte producenterna under någon "renhetslag" och därmed har ölsorterna kunnat utvecklas i helt andra riktningar där både omältat vete och örter  så som koriander och pomerans fått ta plats. Veteöl kallas i Belgien witbier eller bieré Blanche (flamlänska respektive franska) Mörkt veteöl förekommer och då som regel endast som "mit Hefe". Amerikansk tillverkning av veteöl skiljer sig markant från europeisk då både jästkultur och kryddning skiljer sig åt.

© 2014 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratis Webnode