Lambic får sägas vara den klassiska grundvarianten av spontanjäst öl. I grunden är lambiken ett veteöl men med den stora skillnaden att ölet spontanjäser. Lambic förekommer både som färsköl och lagrad. Lambic som lagras vilar 3 - 5 år och brukas bland annat vid tillverkning av gueuze. I Sverige är kanske inte denna slags öl det första man tänker på när man vill beställa in en öl och i många fall finns heller ingen att beställa in. I Europa och då framför allt i Belgien och Frankrike är lambiken betydligt vanligare då den något vinliknande smaken förefaller passa bättre. Ölet är gyllenbrunt till mörkt och har i det närmaste ingen skumkrona. Merparten av ölsorterna är ofiltrerade och smaken är syrligt fruktig utan speciell fyllighet. En rad av olika varianter på lambic finns att tillgå och vi väljer att presentera två som kan vara väl värda att prova.
Är ett körsbärsöl som tillverkas på ung lambic och saften av mörka körsbär. Brygden efterjäser ca 10 månader och lagras därefter ett år. Ölet är mörkt rött till färgen och är vanligtvis ofiltrerat. Smaken är torr och syrlig och som alla förstår präglad av körsbär. Påminner kanske mer om vin än öl.
Tillverkas av två delar ung lambic och en del vällagrad som tillsammans får jäsa ca ett år. Gueuze tillverkas både som filtrerad och ofiltrerad. Ölet är mörkbrunt till färgen med smaker av syrlig frukt, ofta körsbär, men även andra frukter inkluderas.
En finsk specialitet som bortsett från lambic är den idag äldsta formen av bryggmetod. Till skillnad från övriga bryggmetoder så kokas inte vörten utan den något ofärdiga mäsken brukas direkt. Denna avsaknad av moment ger förvisso ölet sämre hållbarhet men också en annorlunda och behaglig smak. Det finska orginalet smaksätts traditionsenligt med enbär men avvikelser finns från detta och bli inte förvånad om smakerna kan dra både mot banan och bär.