Vi är inte lata - Vi är energisnåla!

 LAGER


Lagerölet som får jäsa på klassiskt sätt i låga temperaturer mellan 5-9 grader celsius och sedan efterjäsa svalt under några månader snarare än veckor har en skummig, mjuk och utsökt drickbarhet som de snabbare produktionsteknikerna inte når upp till. Det sägs ibland att det krävs kortare lagringstid för lageröl som innehåller stora andelar majs eller ris, men detta är en logik med stora brister. Kallagringen var ursprungligen ett sätt att bevara ölet över sommaren när det var omöjligt att brygga. Bayrarna ställde sina fat med öl i de kalla grottorna vid foten av Alperna och lärde sig så småningom att detta inte bara hindrade ölet från att surna utan också gav det stabilitet. 


 Tjeckisk Lager

Oavsett vad som står på etiketten så är de allra flesta öl här i världen avlägsna imitationer av denna framstående böhmiska brygd. Beteckningen pilsner borde dock definieras betydligt bättre. En äkta pilsner är ett lageröl med utomordentligt  bra maltkaraktär och med en betydande tonvikt på humle i den blommiga aromen och torra eftersmaken.


Tysk Lager

Snarlik sin storebror från tjeckien och ytterst lättdrucken, mjuk och välhumlad. Har dock en mer bitter och torr smak än vad som är fallet med tjeckisk pilsner.


Svensk & Nordisk Lager

 Om vi ser till den nordiska pilsner så är den en något lättare kopia av den tjeckiska och tyska lagerölen. Den är lättdrucken med liten, nästan obetydlig skumkrona men trots detta ändå aromatisk och fylligare än vad sóm är fallet med internationellt lageröl.


 Internationellt Lageröl

Lättdrucken lager utan större fyllighet och ofta med inslag av majs och ris. Passar utmärkt till grillen! Lageröl från alla världens hörn är representerade men de flesta bryggerier har en eller flera exportprodukter.

  

Dortmunder export 

Dortmunder export Inte lika doftande som en äkta pilsner men ändå torr med fastare maltighet än en münchener och dessutom något starkare än båda. Dortmunds egen gyllene lager var historiskt spridd över hela Centraleuropa. I dag ser man den inte längre så mycket i hemstaden men en del bryggerier i USA har tagit upp tillverkningen.

 

München Helles

 

Maltrik gyllengul lager med viss sötma och relativt litern beska.


Amerikansk & Asiatisk Lager

Lätt och ytterst lättdrucken lager med betydligt mindre fyllighet och smak än vad som är fallet med europeisk lager. Inslagen av ris och majs överväger den europeiska lagern som grundas på maltkorn. Passar utmärkt till asiatisk mat.

 Mörk Lager

 

Innan det fanns gyllene lager gjorde man mörka, det som tyskarna helt enkelt kallar en Dunkel, är oftast en mörkbrun lager. Detta är en öltyp som förknippas med München och har historiska band till Erlangen och Kulmbach. De bästa exemplen har en kryddig maltighet som varken är söt eller torrt rostad utan avrundad och ren på det sätt som är typiskt för underjäst som arbetar i låga temperaturer.

 

 Märzen & Oktoberöl 

Dessa brons, koppar eller bärnstensfärgade lageröl med sötaktig maltaccent är i många fall perfekta till pasta och välkryddad mat. Rötterna till brygden finns i norra Italien, Österrike, Munchen och mellanamerika, med Mexiko som första utgångspunkt. En variant var den ursprungliga öltypen för oktoberfesten i München. Flera andra versioner bryggs i Skandinavien som påsköl eller julöl.

 

 Münchener Dunkel - Bayersk

Ett gyllene mörkbrunt öl skiftande mot rödaktigt med maltsötma och inslag av karamell. Relativt humlefattig men ändå en fyllig lager. 

 Mörkt Tjeckiskt Lageröl

Lager som oftas är mörkt brun eller närmast svart till färgen. Sött och maltrikt med toner av humle. medelfylligt eller kraftigt.

 Schwarzbier

Ordet torde innebära svart öl och benämningen stämmer i färg. Ölet är i det närmaste svart och påminner i mycket om det tjeckiska mörka lagerölet. Det som skiljer är den påtagligt torrare och mindre söta smaken. Visst inslag av rostad malt kan förekomma.


Rauchbier

Egentligen torde denna öl falla under specialöl men det är trots allt en lager. Doften av rök med färger från ljustgult till mörkbrunt förekommer och avrundas av söt malt. Beska förekommer. Medelfylligt.


 Bocköl

Bocköl kännetecknas av ett starkt lageröl  men därmed ej sagt att alla starka lageröl är bocköl. Beteckningen passar bäst för mjuka och maltiga öl med mer eller mindre antydan till sötma. Bockölet och dess ännu starkare släkting doppelbock dricks vanligen som en värmande dryck från senhösten till våren. De fylligare och sötare exemplen kan serveras som dessertöl och för oss i sverige så finns vissa liknelser med julöl även om alkoholstyrkan i de flesta fall är något högre.

© 2014 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode