Vi är inte lata - Vi är energisnåla!

Öl & Pilsner  

 

Har historiskt kallats gudadryck och påståendet kan inte helt sägas vara fel. Enligt den egyptiska mytologin var det guden Osiris som lärde folket att brygga öl. Här i norr har asaguden Oden med sitt mjöd ansetts vara ölets fader men genom historien har detta växlat mellan mer eller mindre logiska förslag. Redan för flera tusen år sedan finns bevis för att man framställde öl. Man lade korn i en lerkruka och lät kornet börja gro.
När kornet börjat gro tillsattes dadlar vars jästsvampar på skalen satt fart på ölmakeriet. Att bryggden skulle vara god är knappast troligt och det var först några tusen år senare som ölet i något avseende började likna den dryck som vi idag kallar öl. Man tror att möjligen munkarna under 800-talet kan vara de första att förutom vatten, malt och jäst också tillsätta humle. Denna relativt snabbväxande klängväxt visade sig snabbt vara oöverträffad för att smaksätta de ädla dropparna.

Medeltidens munkar var sannolikt dåtidens bästa bryggare och uppfinningsrikedomen var säkert stor. Det finns idag producenter som i kommersiellt syfte marknadsför sig med recept från 1100 och 1200 talet men detta är högst troligt en sanning med modifikation. Man kan med utgångspunkt från dagens ölproduktion inte visa upp ett recept med längre tidsålder än runt 500 år. De senaste 500 åren har däremot inte ändrat på grundingredienserna rent vatten, malt, jäst och humle.

Köpa Öl   

Att köpa öl är för de flesta något av rutin och den längsta tiden på systembolaget tillbringas i kön mot kassan. Som köpare styr man regelmässigt stegen mot säkra produkter som man känner väl sedan tidigare. Under senare år har en förändring dock skett och hyllorna med specialöl har fått ett betydligt större utrymme då intresset för att prova något nytt blivit allt större. Att tänka på om och när man känner sig lite äventyrlig är att i första hand ha klart för sig vad som är intressant. Är det nationell eller internationell öl som lockar. Är det öl som kan lagras eller öl till mat. Oavsett mål så kan inköpsrundan från att ha varit en enkel transaktion på kontot visa sig bli både intressant, utvecklande och framför allt positivt tidskrävande.

 

Flaskor eller burkar?

Frågar man en ölkännare så finns inget annat val än de bruna och gröna glasflaskorna. För specialöl är i det närmaste bruna glasflaskor ett krav. Ljus lager accepteras även i gröna flaskor. För oss "vanliga" människor så kanske paketeringen inte är det mest väsentliga och delade meningar råder om både burkar och PET-flaskor. Enligt vissa så ger burköl en ton av plåtsmak men detta får nog anses vara historia då dagens aluminiumburkar knappast genererar någon märkbar lukt eller smakförsämring.
Dagens PET-flaskor är tillverkade i en speciell hårdplast som inte på något sätt förstör ölet men som känns mest aktuellt i de fall där risken för trasiga flaskor och burkar är överhängande. Vi nöjer oss med att tro att ölkännarna här är rätt ute och att sökandet efter gott öl får ta sin början bland bruna och gröna flaskor.

 

Lagra Öl

Lageröl är den sorts öl som vi i Sverige dricker mest av. Ölet är en färskvara och ett lageröl kan under rätt förutsättningar lagras upp till tolv månader men de flesta ölkännare anser att nio månader är mer realistiskt. Har man för avsikt att lagra öl längre än nio månader så bör man satsa på alkoholstarkare ölsorter som har längre livslängd. Burkar och PET-flaskor bör inte lagras någon längre tid utan drickas ganska snart. Lagra ditt öl i sval rumstemperatur och lägg inte in varorna i kylskåpet längre tid än nedkylningen före servering. Ölet skall inte utsättas för kraftig kyla (nedisning), extrem värme eller solljus. Kontrollera redan vid inköp (om vi bortser från årgångsöl) datummärkningen på etiketten och välj de flaskor som har längst hållbarhet. Glasflaskor bör lagras stående så att inte ölet kommer i kontakt med kapsylen i ett mörkt och svalt rum, gärna källare.

Vid kylning i kylskåp beräkna 3-4 timmar före servering emedan ett mörkt och fylligt öl kan serveras direkt från källaren utan vidare kylning. Om du tänkt dig en liten ölkällare med innehåll av lagrad öl så kan alkoholstarka ale, trappistöl och barley wine vara av intresse. Lager och alkoholsvagare drycker ersätts oftare men detta är ju som bekant inget problem.

Ölets Temperatur

Hur ölen serveras och om den ska vara kall, sval eller rumstempererad råder delade meningar om vilken ölentusiast som än tillfrågas. Utgå från regeln att ljust och lätt öl vinner på att serveras vid lägre temperatur än vad som exempelvis är fallet med mörka och alkoholstarka ölsorter. Regler är nu på inget sätt något som kan liknas vid lag och Guinness är i detta fall en klar kandidat  då det på etiketten står "serve extra cool". Kan tyckas märkligt då mörkt öl enligt regeln bör serveras vid högre temperatur. Guinness är dessutom inte bara mörk, den är svart. Oavsett så är det du och din upplevelse av ölet som i slutänden avgör om flaskorna eller burkarna står i kylen, svalen eller i hallen under trappan.

 

Lathund med rätt att brytas!

 Riktigt ljus lager oavsett land och regioner, weissbier, witbier och fruktiga ölsorter så som lambic och kriek serveras vid 4-6 grader.

Lager och pilsner vinner på något högre temperatur och serveras vid 5-7 grader. Den engelska och belgiska alen tappar mycket av sina smaker om den serveras för kall, så gör även bocköl och bayerskt och bör därför serveras vid 7-10 grader.

De alkoholstarka och smakrikaste ölsorterna dit bland annat barley wine och trappistöl räknas serveras vid 8-14 grader . Självklart är det en smaksak att servera ölet som man själv önskar och rekommentationer får anses vara av större vikt när gäster är närvarande?!

Kontakt

pubenhemma.se

lasse@pubenhemma.com

Sök på hemsidan

 

 

Gudagåva

18.11.2014 20:55

Öl en gudagåva

Vatten - Malt-Humle - JästEtt måste för gott öl är ett rent vatten utan bakterier och föroreningar. Ölet får sin karaktär utifrån vattnets speciella egenskaper.Hårt eller mjukt vatten är av stor vikt för ölets karaktär och södra tjeckiens mjuka vatten är en hemligheterna runt den tjeckiska...

© 2014 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode