Ett måste för gott öl är ett rent vatten utan bakterier och föroreningar. Ölet får sin karaktär utifrån vattnets speciella egenskaper.
Hårt eller mjukt vatten är av stor vikt för ölets karaktär och södra tjeckiens mjuka vatten är en hemligheterna runt den tjeckiska pilsner.
Norra Englands hårda vatten ger på samma sätt karaktär åt den mörkare ale som produceras i området. Man kan säga att mjukt vatten är mer lämpligt för ljus och välhumlat öl medan det hårda vattnet är mer lämpligt för mörka mer syrliga/beska ölsorter.
Malt är resultatet av säd som får gro och utveckla enzymer som sedemera vid mäskningen omvandlar stärkelse till maltsocker. Då groningen är avslutad så torkas malten och temperatur och tid är avgörande för hur mörk malten blir. Oftas gör malten på korn men inslag av andra sädeslag kan förekomma.
Den stora och relativt snabbväxande humlen är den vanligast förekommande smaksättaren för öl. Humlen ger en uppenbar beskhet/bitterhet och fyller också funktioner för både skum och ölets klarningsprocess.
Jäst är en levande microorganism som finns överallt i naturen. Den vanligaste Saccharomyces har brukats i ölproduktion så långt bakåt som historien vet och brukas ännu i överjästa ölsorter. Varje större bryggeri har sin egna jäststam som skyddas med liv och lem. Mindre bryggerier har oftast en tillverkning baserat på licenser från de bryggerier där de köper sina jäststammar.
Humleväxten är faktiskt relativt nära besläktad med cannabisplantan. Precis som cannabis så har humlen en lugnande och sövande effekt. Förutom att göra oss lugna så är växten också urindrivande vilket säkert de flesta har lagt märke till. Humlen har även positiva effekter på vårt matsmältningssytem och inte minst, det är urindrivande om någon nu skulle ha missat detta faktum.
Jordnötter ger lätt ölet en fadd och oangenäm smak. Om man trots allt inte vill vara utan sina nötter så föreslås ett kraftigt och alkoholstarkt öl som har bättre chans att bryta ner nötens oljiga innehåll. Korv och ost kan behöva alkoholstarkare öl beroende på fetthalt men i de flesta fall fungerar dessa utmärkt. Grönsaker är perfekta tillbehör oavsett sort av öl. Vad man än väljer att tugga på så är det bara att prova sig fram tills man hittat rätt kombinationer. Fet mat och nötter är trots allt inte ölets bästa vän, men om man trots allt tycker om nötter eller andra tilltugg med stor andel fett så kan det räddas med några små snapsar, vilket rensar tämligen bra!